ЕК одобри събитиe на Асоциацията по инициативата „In My Country 2022“ за Европейския ден на морето

emd-inmycountry

ЕК одобри повече от 500 събития по инициативата „In My Country 2022“ за Европейския ден на морето (EMD), организирани в 28 държави (21 страни от ЕС и 7 държави извън ЕС) сред които 19 на български организации, като в т. ч. и на Европейската Асоциация на рибарите в Черно море.

Местните дейности, одобрени от ЕК са в пълен унисон с обявената 2022 г. Европейска година на младежта и включват почистване на плажове, обиколки с екскурзовод на пристанища, художествени изложби, семинари, конференции, семинари, изложби на морска тематика, акции за ограмотяване на океана, еко-обиколки и разходки в райони със значително морско наследство, екскурзии с лодка, посещения на морски музеи , кораби, аквариуми, корабостроителници и т.н. са насочени към широка аудитория в цяла Европа, като компонентът „забавление и игра“ е пряко привлекателен за по-младата публика. Тези инициативи ще бъдат домакини на почти 200 000 участници, обхващащи всички морски басейни на ЕС, което прави нов рекорд в историята на Европейския ден на морето.

Организираното събитие на Европейската Асоциация на рибарите в Черно море ще се проведе на 16 септември 2022 г. в Ахтопол и предвижда акция за почистването на плажната ивица, провеждане на беседи, организиране на изложба с детски рисунки на тема „Бъдещето на моето море“ и др.

Всички организатори получават и разпространяват сред участниците в своите събития устойчиви материали с марката #EMD In My Country, а събитията ще се популяризират и чрез информационните канали на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ и социалните медии #EMDInMyCountry.