Проектът Pathways to Fisheries подпомага създаването на бизнес в рибарството

Nephrops-trawl-copyright-solenne-le-guennec

Стартирането на бизнес не винаги е лесно. Това със сигурност е така в света на рибарството, където има толкова много да се учи. Във Франция, за да помогне на младите хора да навлязат в този стар и важен занаят, Регионалния комитет по рибарство и морска аквакултура на Финистер създаде финансирания от ЕС проект Pathways to Fisheries. Това е „обслужване на едно гише“, което помага на младите хора да намерят пътя си в лабиринта от информация и процедури, допълвайки Европейската година на уменията.

 Да си нов не е лесно

Проектът Pathways to Fisheries насочва и информира новодошлите в професията за всички изисквания за кариера в риболова, включително специфични разпоредби, социални аспекти, морска безопасност и образование.

Инициативата възниква за първи път през 2016-2017 г., когато Комисията по рибарство използва собствени средства за подпомагане на отделни рибари. Поради незабавния си успех Комисията по рибарство се нуждаеше от повече ресурси, за да подкрепи проекта. С финансова помощ от ЕС проектът Pathways се разрасна. Вече предлага индивидуални структурирани интервюта, засягащи всички теми, с които младите рибари трябва да са наясно, когато започват бизнес.

„Проектът помага на онези, които искат да създадат риболовен бизнес, да се ориентират по-добре в административния лабиринт на риболовния сектор”, казва Solenne Le Guennec от Комитета по рибарство и морска аквакултура.

Подробен въпросник разглежда личния опит и професионалния опит на рибарите, както и вида бизнес, който биха искали да стартират, лицензите и корабите, от които се нуждаят, и къде планират да ловят риба. Процесът също така им помага да се свържат с местни банки, счетоводители, институции за обучение и организации на производители.

Програмата дава на новите рибари ясен преглед на това къде е техният процес на стартиране и какво трябва да направят след това. Освен това им дава подкрепата и обучението, от което се нуждаят, за да успеят в търговията с рибарство.

Подпомагане на обновяването на поколенията в риболова

Този успешен проект вече е помогнал на около 100 души. 85% от тях са се установили успешно в риболовната кариера – добре дошло постижение в справянето с проблема за обновяването на поколенията в риболовния сектор.

Други регионални риболовни комитети забелязаха успеха на проекта Pathways to Fisheries във Финистер и са заинтересовани да го пренесат в своите местни райони. Част от финансирането от ЕС беше използвано за разработване на ръководство, което може да бъде споделено с тях, за да им помогне да създадат подобни проекти и да насърчат обновяването на поколенията.

Ръководството е в последния етап на подготовка, но следете Comité Régional des Pêches Maritimes et des Elevages Marins de Bretagne (bretagne-peches.org) и Accueil – CDPMEM 29 – [Comité Départemental des Pêches – Finistère] (comitedespeches- finistere.fr), където ще бъде публикуван.

Ако се интересувате от проекта повече информация може да намерите тук.