Екипът на „Европейската асоциация на рибарите в Черно море“ поздравява всички свои членове и приятели! Бъдете все така смели в начинанията си и устремени напред за по-добро бъдеше! Пожелаваме Ви да сте живи и здрави и нека мрежите Ви са пълни с риба!

11

Никулден е един от най-значимите и светли празници за всяко българско християнско семейство. Светият е покровител на морските стихии, които според народните вярвания се паднали именно на Чудотвореца след като с братята си си разпределили по равно света. Съдбата отредила на Свети Николай да ходи по вода, спира бури и насочва кораби. Именно поради това на този ден няма плаващи кораби и лодки в открито море.

На светлия български християнски празник всички рибари, моряци заедно със своите близки и роднини вземат участие в тържествената литургия за здраве и благополучие. На Никулден традицията повелява приготвяне на разкошна, богато отрупана празнична трапеза като основното ястие на големия български празник, когато отдаваме дълбоката си почти към Чудотвореца, е рибата, сготвена по интересни и различни начини.

Днес 6 декември –  имен ден имат –  Именници:  Никола, Николай, Кольо, Нено, Ненка, Николина, Никол, Николета, Нелина.